Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Σαν αρχίσεις δοκιμές για το τέλειο παγωτό καϊμάκι...

Συνταγή 1 για παγωτό καϊμάκι μαστίχας,με γλυκό φράουλα

...να ευχηθείς να υπάρχουν συνταγές που να συγκλίνουν στων υλικών τις δόσεις.
:)
Ο δρόμος πάντως είναι μακρύς... :))))

Μετά την περασμένη Δευτέρα,έκανα 3 μέρες να μπω στην κουζίνα.  Δευτέρα και Τρίτη μόνο νερό θυμήθηκα να πιω. Και καφέ. Το φαγητό της Κυριακής έμεινε στο ψυγείο για τον Λάβη, ο οποίος την Τετάρτη το πρωί ρώτησε αν θα πρέπει να μπει αυτός στην κουζίνα,κάτι που δεν θα μας συγχωρούσαν ποτέ το γκάζι και ο φούρνος.Δεν γνώριζα την απάντηση. Μου πέρασε κι από το μυαλό να τον αφήσω να μαγειρέψει,κι ας γινόταν η κουζίνα πεδίο μάχης.

Πέμπτη ξημερώμα,λίγο πριν τις 4 το κουταβάκι μας ήθελε παιχνίδια κι ο Μορφέας δεν μου μιλούσε έτσι, έπαιξα με το σκυλάκι κι ακολούθως αποφάσισα να φτιάξω παγωτό. Παγωτό καϊμάκι,να γλυκανθεί λίγο η βδομάδα, να ξεγελαστεί η θλίψη και να σβήσει η οργή... (δεν έγινε κάτι τέτοιο,εννοείται.)

....................................................................................................................................................................
Το Σάββατο τ΄απόγευμα όταν ακόμη η Μεγαλόνησος βρισκόταν στα ράφια του Μοντέρνου Κόσμου,είχα ψάξει και βρει το απαραίτητο υλικό για παγωτό καϊμάκι με μαστίχα, που ονομάζεται σαλέπι, στο αγαπημένο κατάστημα με μπαχαρικά/ξηρούς καρπούς/ξηρά φρούτα/χαρουπόμελο,παστέλι και έψημα κλπ κλπ.... Η πωλήτρια, μια γλυκειά κι έξυπνη Τουρκοπαγοχωρίτισσα,με ρώτησε πού γνωρίζω το σαλέπι. Σκέφτηκα να της εξομολογηθώ πως ενώ οι περασμένες γενιές μεγάλωσαν με αυτό,εγώ το γνώρισα πρωτίστως στα μικρασιάτικα μυθιστορήματα αλλά κρατήθηκα...
Έσκαψε στα μυστικά καλούδια κι εμφάνισε σχεδόν τελετουργικά ένα δοχείο με την μαγική σκόνη, χρώματος μπεζ.Όχι μπεζ,του πέφτει λίγο σαν χρώμα...βελουδένιο κρεμ, κι αν έχεις ευαίσθητη όσφρηση σε ταξιδεύει στα λειβάδια των Βαλκανίων υπό τον ήχο της παραδοσιακής μουσικής. Ναι, σκύβοντας να το μυρίσω,βρέθηκα σ΄ένα ταξίδι γνωριμίας με τόπους,που σίγουρα έχουνε ζήσει πρόγονοι άγνωστοι στο μυαλό, οι ζήσες τους όμως κατεγραμμένες στο κάθε χρωματόσωμα μου.

- Κι εγώ τα ίδια παθαίνω όταν μυρίζομαι ορισμένα μπαχαρικά ή λουλούδια, με πείραξε η πωλήτρια,βλέποντας τα μάτια μου να κλείνουν από μόνα τους καθώς έσκυβα να μυρίσω τα 100 γραμμάρια που μου έβαλε στο σακκουλάκι.
Στα 10 ευρώ τα 100 γραμμάρια, απαιτείται σεβασμός στη χρήση του. Ο νεαρός Τούρκος με προειδοποίησε για την πηκτική του δύναμη,"1 κουταλάκι σε κάθε λίτρο γάλακτος!!!" Και μετά με ρώτησε τί θα κάνω καλοκαιριάτικα το σαλέπι.
Η απάντηση "παγωτό καϊμάκι" μάγεψε και τους δύο. Βιάστηκα να εξηγήσω πως "ξέρετε,δεν έχω ξαναδοκιμάσει. Πρώτη φορά! Πιο πιθανό να μην πετύχει όπως θα ήθελα, και να κρυσταλλώσει..."

- Πρέπει να είναι υπέροχη η γεύση,δοκίμασε τις συνταγές που βρήκες και φέρε μας γραμμένη αυτήν που θα σου πετύχει!Σε παρακαλώ!  -ένας γλύκας ο νεαρός στο μεταξύ...
- Εμ, αυτή που θα πετύχει θα σας την φέρω να την γευτείτε!
....................................................................................................................................................................
Πέμπτη πρωί λοιπόν, ακολούθησα μια συνταγή που απαιτούσε
  • 1 λίτρο γάλα ολόπαχο
  • 250 μλ φρέσκα κρέμα
  • 2 κλκια σαλέπι
  • 3 κρυστάλλους μαστίχας
  • 2 κούπες ζάχαρη
Ακολούθησα βήμα βήμα, και μέχρι να φύγω από το σπίτι 4μιση ώρες αργότερα,κάθε 45 λεπτά κτυπούσα την κρέμα...

Το βράδυ διαπίστωσα πως το παγωτό δεν είχε τη γεύση που ήθελα. Έμοιαζε περισσότερο σε παγωτό με γεύση Λιβανέζικο Μαχαλεπί οριτζινάλ. Και είχε κρυστάλλους, μικροσκοπικούς βέβαια αλλά κρυστάλλους.

Παρασκευή απόγευμα στο σπίτι με περίμενε μια παγωτομηχανή,δώρο του Λάβη,καινούρια, από το ebay στη μισή τιμή από ότι στην αγορά,δεν ξέρω γιατί. Κουκλίτσα της Ντίσνεϊ,θα σας την δείξω σε μια επόμενη παγωτοσυνταγή! :))))))))))))

Ξαναδοκίμασα τη συνταγή νρ 1 με την παγωτομηχανή, πάλι τα ίδια. Έτσι, το Σαββατοκύριακο θα δοκιμάσω μια άλλη συνταγή και ο Θεός των Παγετώνων βοηθός μας! :))))

Συνταγή 1 για παγωτό καϊμάκι μαστίχας,με γλυκό φράουλα


Οποιαδήποτε βοήθεια και συμβουλή,καλοδεχούμενη! :)))))))))))))))))

15 σχόλια:

  1. καλή επιτυχία!

    το παγωτο που περιγράφεις αναπολεί τοπολλά ο παπάς μου, που το επουλούσεν ο παγωτάρης του τουρκομαχαλλά της Λευκωσίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τίνα είχε δημοσιεύσει στο Hungry.gr αυτή τη συνταγή:
    http://volcaniccooking.blogspot.com/2005/06/blog-post_16.html
    Εμένα που άρεσε πολύ γιαυτό στην θυμίζω. Έχει πολύ περισσότερα λιπαρά από την δική σου βέβαια... Όμως φοβάμαι ότι το καλό καϊμάκι θέλει τα λιπαρά του...
    Πολλά χειμωνιάτικα φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Post μου,
    ευχαριστώ!
    αΜάνα μου τον παπά σου!!! Αν περνά της μάμας σου να του το φτιάξει θα χαρεί πολλά,ένναιν;
    Σαλέπι βρίσκουμε στην Κύπρο; δεν ξέρω...Πάντως κρίμα που δεν φτιάχνεται αυτό το παγωτό στη Νήσο,ένναιν;Προσωπικά θυμάμαι μόνο παγωτό μαστίχα,καμία σχέση.
    Στην Αθήνα όμως βρίσκεις το σε διάφορα Μικρασιάτικης Καταγωγής Ζαχαροπλαστεία,ακόμη και στο Νέο Μουσείο!
    Φιλιά κουκλίτσα μου

    Αγγελική μου,
    έχετε Χειμώνα!Ήρθε η θεία μου (παγκόσμιο συνέδριο νοσηλευτών/ιατρών η πρόφαση)στα μέρη σας πριν ένα μήνα κι ερωτεύτηκε τις ομορφιές της χώρας. Και τα φαγητά βεβαίως βεβαίως.
    Πολλά ευχαριστώ για τη συνταγή,είναι παρόμοια με τη συνταγή νρ 2 που θα δοκίμαζα αύριο/μεθαύριο.Θα προτιμήσω την πρόταση σου όμως καθώς έχει λιγότερο γάλα και περισσότερο καϊμάκι αφού όπως πολύ σωστά επισημαίνεις,το συγκεκριμένο παγωτό θέλει τα λιπαρά του.
    Το ποστ της Μάτζικα είναι πολύ κατατοπιστικό, σ' ευχαριστώ ακόμη μια φορά!
    Πολλά φιλιά καλοκαιρινά αλλά βροχερά (Παγόχωρα γαρ)!

    :))))))))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω φτιάξει στο παρελθόν αυτή τη συνταγή http://www.sintagespareas.gr/sintages/pagoto-ntontourma.html
    Πολύ γευστικό, πολύ αρωματικό, πολύ μαλακή υφή αλλά επειδή το καϊμάκι δεν το τρώει κανείς άλλος σπίτι το έφαγα ΟΛΟ μόνη μου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. έχουμε ολόκληρη περιοχή που ονομάζεται καϊμακλί, σίουρα θα υπάρχει σαλέπι! Θα ρωτήσω την μήτωρ, ώντας ζαχαροπλάστρια θα ξέρει!

    Εψημα στον τούρκο;;;;;

    ποιόν ενει; το petmez?

    φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. molist thimithika oti o Tourkos eshei kaymak! mporei na en kalitero pou apla krema galaktos!
    (tha epanethw me info gia salepi)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΪΜΑΚΛΙ!!!
    Α ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ!Ούτε που πέρασε στο μυαλουδάκι ο συνειρμός! Μπράβο βρε Ποστ! Σοβαρά, αλλά να έμεινε κανένας που να κάμνει κάτι τέτοιο;
    Ο τούρκος έχει καϊμάκι ναι,απλά στη συνταγή ελαλούσεν φρέσκα κρέμα και είπα να μην την πειράξω ενώ θα έπρεπε ο νους μου ελάλεν ότι εν καϊμάκι που πρέπει να βάλλουμεν.
    Σαλέπι να ψάξεις σε μπαχαράδικο αν δεν έχει στο μπακάλικο.Σε παγοχωρίτικες σελίδες είδα ότι πωλείται και σε φαρμακεία λόγω εναλλακτικής ιατρικής. Το στιγμιαίο ρόφημα σαλέπι συνήθως δεν έχει καν σαλέπι,μόνο άρωμα,πρόσεξε το τούτο.Είναι φτιαγμένα από καρτόφελ-μάις-ταπιόκα-στέρκε.
    Καλά, έχεις μαμά ζαχαροπλάστρια και δεν λες τίποτα τόσο καιρό; Αδικαιολόγητη! (απολογούμαι αν το έγραψες και το ξέχασα...ντόιγκ)
    Το πετιμέζι είναι το έψημα,ναι.Εκτός αν λανθάνομαι αλλά επειδή το μεταφράζουν και ως σταφυλοσίροπο ή σταφυλομολασσα,νομίζω εν έπεσα έξω. Καλό,και παστελάκι που χαρουπόμελο έχει το μπαχαράδικο/κουννάδικο μας,από αυτό που στην Κύπρο βλέπω μόνο στα πανηγύρια.Όχι πως το τρώω αλλά λατρεύει το η γιαγιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λίλα μου,
    σ΄ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ!
    Δεν πειράζει που το έφαγες μόνη σου,τουλάχιστον απολάμβανες παγωτό χωρίς ενοχλήσεις :)))))))...σε μας δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση καθώς ο Λάβης ακόμη παραμιλάει για το παγωτό του Νέου Μουσείου,λοοολ
    εμ..ανθόγαλα πώς φτιάχνουμε όμως;

    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. να εύχεσαι να μην πάρεις πολλά κιλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χαχαχαχαααααααααα
    μα αν δεν έχει τη γεύση που θέλουμε, δεν το τρώμε, απλούστατα!!!
    τέλειο τέλειο τέλειο όμως,χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δες και την δικιά μου συνταγούλα, κάθε χρόνο το φτιάχνω και αρέσει σε όλους
    http://syntageskardias.blogspot.com/2009/07/blog-post_15.html
    Αν μπορέσεις αντί για κρέμα γάλακτος να βρεις καϊμάκι, έχει μεγάλη διαφορά.
    Το πουλάνε σε τούρκικα μαγαζιά, ίσως το μαγαζί που πήγες να έχει.
    Αλλοι πάλι χρησιμοποιούν βουβαλίσιο γάλα, που και αυτό επίσης κάνει την διαφορά.
    Το καϊμάκι είναι δύσκολο παγωτό σίγουρα, την ταλαιπωρία του την έχει, αλλά νομίζω ότι αξίζει!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα περιμένω πως και πως, να κάνης τις δοκιμές σου και να μας δώσης την συνταγή οταν μείνης ικανοποιημένη!!!Για καλο και για κακό, δεν αγοράζεις και λίγο ετοιμο να τόχης οταν σε πιάση λιγούρα????
    Καλό Σ/Κ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ δυστυχώς δεν μπορώ να προτείνω δική μου συνταγή για παγωτό καϊμάκι με σαλέπι (αν αυτό που θέλεις είναι να το χρησιμοποιήσεις οπωσδήποτε).
    Νομίζω όμως πως οι προτάσεις των κοριτσιών παραπάνω θα πρέπει να σε κάλυψαν!

    Σε περίπτωση πάντως που θέλεις να κάνεις παγωτό με γεύση μαστίχα πιο "πονηρά" και τεμπέλικα, προτείνω αυτό το οποίο μου βγήκε και με πολύ ικανοποιητική υφή χωρίς κρυστάλλους (με το μπλέντερ το χτυπούσα κάθε τόσο):
    http://chefkang.blogspot.com/2010/06/blog-post_17.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έλενα μου σημείωσα και τη δική σου συνταγή, θα την δοκιμάσω μετά τη συνταγή που πρότεινε η Αγγελική μας.
    Σ'ευχαριστώ πολύ!
    Καϊμάκι αγοράζω από το τούρκικο μπακάλικο. Σήμερα έδωσα λίγη περισσότερη σημασία στα λιπαρά που αναγράφονταν, μέχρι τώρα μάλλον έπαιρνα ένα ελαφρύ προϊόν αφού είχε μόν 23% λιπαρά ενώ σήμερα βρήκα κι αγόρασα ένα με ...79% λιπαρά! Πηκτό πηκτότερο δεν γινότανε, γεύση παχιά, πρόσθεσα ένα κουταλάκι σε πουρέ βολβών, τον έκανε πεντανόστιμο!
    Πιθανό να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα τέτοιο καϊμάκι...από βουβαλίσιο γάλα,όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα.
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ριρή μου,
    ο καιρός ευτυχώς δεν είναι καλοκαιριού κι έτσι δεν πεθυμάμε έξτρα παγωτό!Αν αγοράσω παγωτό δεν υπάρχει περίπτωση να καθίσω να φτιάξω σπιτικό,ούτε καν καϊμάκι! :)))
    Τετάρτη επανέρχεται το καλοκαίρι,έχω ήδη αγοράσει τα υλικά,βουρ για παγωτό και με το καλό συνταγή. Ίσως φτιάξω μισές ποσότητες από τις 2 συνταγές των κοριτσιών...
    :)))))))
    φιλιά πολλά!

    Σκοτεινή μου Σεφ,
    οποιδήποτε συνταγή παγωτού είναι καλοδεχούμενη! :))))))
    Ειδικά από τα χεράκια σου!
    μμμΜΜμμμμμάααααααααααααααααακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή