Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Σολω(ο;)μός με Κρέμα Πορτοκάλι




Στην Παγόχωρα ο σολωμός είναι σχετικά φθηνός και τώρα,μετά από χρόνια που αγόραζα κατεψυγμένα φιλέτα σολωμού,άρχισα να αγοράζω φρέσκο από το ψαράδικο της γειτονιάς μας ή από το ψαράδικο του τούρκικου μπακάλικου. Στο τελευταίο,γνωρίζω πως έρχεται Τετάρτη και Παρασκευή,έτσι προτιμώ να τον αγοράζω και να τον ετοιμάζω την ίδια βραδιά.
Είτε με μακαρόνια είτε στον φούρνο είτε σε ασιάτικο...ασιάτικο,χμ...

Κοίτα  να δεις επήρεια τα σούσι! Στη γειτονιά μας υπάρχει ένα μικροσκοπικό εστιατόρειο με σούσι κλπ, ο μάγειρας είναι "αυθεντικός" σούσι σεφ, κι ετοιμάζει τις πιο νόστιμες λωρίδες ωμού σολωμού,που έχουμε γευτεί ποτέ!
Ανοίγοντας λοιπόν το χαρτί με τον φρέσκο ωμό σολωμό,που μόλις αγόρασα από το ψαράδικο,μπαίνω στον πειρασμό να κόψω μια λωριδούλα και να την δοκιμάσω. Τόσο λαχταριστός και "άοσμος" είναι!Κρατιέμαι όμως και τον τοποθετώ στον φούρνο για μερικά λεπτά!

Η συνταγή Σολωμού με Κρέμα Πορτοκάλι είναι πολύ απλή, καταφέρνει όμως να κλέψει τις εντυπώσεις αν έχετε καλεσμένους για φαγητό.

Υλικά:
Σολωμός
3 πορτοκάλια ζουμερά
1/2 ποτήρι λευκό γλυκό κρασί ή σιέρρυ
3 γεμάτες κουταλιές βούτυρο (ή περισσότερο)
Κρεμ Φρεχ ή 2 γεμάτες κουταλιές τυρί κρέμα (Φιλαδέλφια ή κάτι άλλο)
αλάτι,μαύρο πιπέρι,κάρρυ,ζάχαρη ή μέλι
βασιλικός ξηρός και φρέσκος 
μελάσσα φρέσκα


Ετοιμασία: 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη ψηλότερη θερμοκρασία.
Σε ένα ταψί απλώνουμε χαρτί ψησίματος και στη μέση τοποθετούμε τον σολωμό μας.Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
Πλένουμε το ένα πορτοκάλι και το κόβουμε στη μέση. Στοίβουμε το μισό πάνω από τον σολωμό,το άλλο μισό το κόβουμε σε ροδέλες και τις τοποθετούμε πάνω στο ψάρι.Αν θέλουμε δίνουμε μερικές κουταλιές λευκό γλυκό κρασί ή σέρι, που θα χρησιμοποιήσουμε και στην σάλτσα μας. Κλείνουμε προσεχτικά το χαρτί, φτιάχνοντας "πακετάκι".  Τοποθετούμε στον φούρνο και ψήνουμε στους σε 175-200°C για όσο χρειαστεί.Για ένα τεράστιο κομμάτι, χρειάζομαι γύρω στα 25 λεπτά, αφού το συγκεκριμένο ψάρι δεν χρειάζεται να ξεροψηθεί αλλά να είναι "βουτυρένιο" και να κόβεται με το πηρούνι. Στην επιφάνεια του συνήθως, σχηματίζονται  υπόλευκοι"αφροί". 
Αν θέλουμε,μπορούμε ν΄ανοίξουμε το πακετάκι λίγο πριν το τέλος, και να αφήσουμε τις ροδέλες πορτοκαλιού να καραμελώσουν.


Για την σάλτσα/κρέμα: 
Πλένουμε δύο ζουμερά πορτοκάλια. Τρίβουμε τη φλούδα μισού πορτοκαλιού. Στοίβουμε τα πορτοκάλια. Σε ένα κατσαρολάκι, χύνουμε το κρασί, τον χυμό κι ανακατεύουμε,περιμένοντας να ζεσταθούν. Κόβουμε το βούτυρο και το τυρί κρέμα σε κομματάκια και τα προσθέτουμε,ανακατεύοντας με ένα μικρό σύρμα ή πηρούνι μέχρι να διαλυθεί το τυρί. Προσθέτουμε το κάρρυ,το αλάτι,το πιπέρι και τον ξηρό βασιλικό. Μισό κουταλάκι ζάχαρη ή μέλι,που μπορεί να χρειαστούν αν η σάλτσα μας είναι ξινή. Προσέχουμε την ποσότητα για να μην είναι ιδιαίτερα γλυκιά η σάλτσα. Εκτός αν μας αρέσει η γεύση μαρμελάδας,όλα θέμα γούστου. 
Προσθέτουμε την τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού,ανακατεύουμε,αφήνουμε λίγα λεπτά και  η σάλτσα θα δέσει, θα αποκτήσει την υφή κρέμας ή κάσταρντ. Δεν χρειάζεται αλεύρι η συνταγή αν όμως το αγαπάτε, μπορείτε να προσθέσετε κορν φλάουαρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό και να την δέσετε όπως κάνετε με άλλες συνταγές.
Όταν η κρέμα μας είναι έτοιμη, ψιλοκόβουμε φύλλα φρέσκου βασιλικού και μελάσσας και τα αναμιγνύουμε στην σάλτσα.Αν δεν θέλουμε την σάλτσα να πήζει ακαριαία στο κρύο,μπορούμε να προσθέσουμε και μια κουταλιά ελαιόλαδο.
Μπορούμε ν΄αντικαταστήσουμε τα βότανα, με φρέσκο άνηθο ή κάποιο άλλο πράσινο που αγαπάμε σε συνδιασμό με το ψάρι.


Σερβίρουμε το ψάρι και περιχύνουμε καυτή τη σάλτσα πάνω του. Στολίζουμε με ροδέλα πορτοκαλιού.Με  λαχανικά,μακαρονάκια,κνοέντελ,ρυζότο ή πατάτες    ...  θεϊκό φαγητό! :)


12 σχόλια:

  1. Μαζί διαβάζαμε η μια την άλλη!!
    Αγαπημένο ψάρι, εγώ αγοράζω και τα κατεψυγμένα του Σουηδικού καταστήματος, αλλά και φρέσκο.
    Με πορτοκάλι εξαιρετικός!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η πορτοκαλένια σαλτσούλα μου έκανε τεράαααααστιο κλικ!
    Εύκολο και πολύ εντυπωσιακό το πιάτο σου!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά εξαιρετικός συνδυασμός, και η εκδοχή σου υπέροχη. Καταγράφεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έρη μου,είναι είναι! Είδα και την δική σου λεμονάτη πρόταση!Υπέροχη!

    Ναι Ξανθή μου,μαζί!χαχαχα
    μ΄αρέσει όταν γίνεται αυτό! :)
    Κοίτα,στην Κύπρο και η μαμά μου το αγοράζει από το σουηδικό σπίτι! (και φρέσκο στο ψαράδικο της υπεραγοράς)Το σουηδικό σπίτι έχει νόστιμες λιχουδιές...Λατρεύω τη μαρμελάδα κράνου (αμαρτία εξομολογημένη! :) )
    Εδώ επειδή η τιμή του φρέσκου σολωμού είναι ελαφρώς ψηλότερη,η γεύση σαφώς καλύτερη και το ψαράδικο/μπακάλικο δίπλα μας,δεν το σκέφτομαι πια το κατεψυγμένο. Εκτός αν αγοράσω περισσότερο από ότι χρειαζόμαστε και το βάλω στην κατάψυξη.

    φιλιά πολλά κοριτσάκια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έλενα μου, καιρός ήταν να πάθεις κι εσύ ένα κλιιιιιιιιιιιιικ κουζίναςμωβ! Ξέρεις πόσα έπαθα κλικ έπαθα εγώ από τις συνταγές της καρδιάς; ε; ε; :))))))))))))))
    Πανεύκολο Έλενα μου, όντως!
    φιλάκια σου,καλή βδομάδα και σε σένα κοριτσάκι!

    Vita μου,
    ευχαριστώ!!! :)))))
    Ελπίζω να την δοκιμάσεις και να σου αρέσει!

    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μιαμ μιαμ!!!!! Λατρεία στον σολωμό!!!
    το πορτοκάλι κάνει ένα πολύ νόστιμο πάντρεμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. :))))))))
    σου απαντάνε δυο κόκκινα μάγουλα τώρα... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. mmmm μας άνοιξες την όρεξη! Λάτρευουμε και τον σολωμό και το πορτοκάλι. Ευκαιρία να τα δικιμάσουμε μαζί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραίο ακούγεται! Μιαμ μιαμ εννοείται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ειμαι στην παραγωγη της συνταγης.. Η σαλτσα ειναι ετοιμη και μου φαινεται αρκετα γλυκια και ο σολομος στον φουρνο.. Ελπιζω να εχει επιτυχια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κοριτσάκια μου,να τα δοκιμάσετε,να μου πείτε και τη γνώμη σας! :))))

    ΚΜ μου,
    εννοείται! ;)))))))) :Ρ :)))))))))
    Οκ,το εννοείται εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

    Ανώνυμε μου,
    Ευχαριστώ που δοκιμάζεις τη συνταγή κι αφήνεις σχόλιο.
    Ανυπομονώ να μας γράψεις τις παρατηρήσεις σου.
    Όπως έγραψα και στην ανάρτηση,ο βαθμός γλύκας είναι σχετικός και πλήρως εξαρτημένος από το ατομικό σου γούστο.
    Για μένα,το επιθυμητό αποτέλεσμα ήταν η γλύκα να υποστηρίζει τη σμίξη πορτοκαλιού/κρασιού/μπαχαρικών και όχι να την επισκιάζει.


    φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή