Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2008

Πες το όπως θες!


Το κλασσικό πέστο, που αγαπάμε για τα ζυμαρικά αλλά και για διάφορα άλλα πιάτα, φτιάχνεται με:


φρέσκο βασιλικό,

κουκουνάρια,

ελαιόλαδο.

σκόρδο

και

παρμεζάνα.


Πολτοποιούμε τα υλικά, προσθέτοντας λίγο λίγο το ελαιόλαδο και την παρμεζάνα και μπορούμε να το φυλάξουμε για αρκετό καιρό σε μπουκαλάκι, στο ψυγείο. Βολική σάλτσα και προστίθεται στα ζυμαρικά, κρύα.


Κακά τα ψέμματα όμως, τα κουκουνάρια δεν είναι ούτε το πιο φθηνό υλικό ούτε το συναντάμε σε όλα τα μαγαζιά.


Άρα γιατί να μην φτιάξουμε κάτι πιο δικό μας και πιο ελληνικό;


Τη θέση του βασιλικού μπορεί να πάρει ένα άλλο αρωματικό βότανο. Ο μαϊντανος, ο άνηθος, ο κόλιανδρος, ο δυόσμος και γιατί όχι και η ρόκα;


Αντί για κουκουνάρια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καρύδια, φουντούκια ή αμύγδαλα. Καθαρισμένα, έτσι;


Και αντί για παρμεζάνα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάλλιστα ξερή μυζήθρα, αναρή, κεφαλοτύρι ή κάποιο άλλο σκληρό τυρί. Αν πάλι θέλουμε να φτιάξουμε μια μικρή δόση, που θα χρησιμοποιήσουμε άμεσα, τη θέση της παρμεζάνας μπορεί να πάρει η φρέσκα μυζήθρα, η φέτα κλπ...


Αν προορίζουμε το πέστο μας για ψητό κρέας ή ψάρι, μπορούμε να αφήσουμε το τυρί και να προσθέσουμε χυμό λεμονιού.

Επίσης, μπορούμε να αλείψουμε το ψάρι ή το κρέας με πέστο, πριν το τοποθετήσουμε στο φούρνο.


Και μπόνους: από το πέστο που θα φυλάξουμε στο ψυγείο, μπορούμε να δανειστούμε ένα κουταλάκι για να κάνουμε πιο γευστικό το λαδολέμονο της σαλάτας. Ιδιαίτερα πετυχημένος συνδιασμός για μια ντοματοσαλάτα!


ή να το αλείψουμε σε φέτες ψωμιού, που θα ψήσουμε στο φούρνο και θα σερβρίρουμε αντί για σκορδόψωμο ή συνοδευτικά ψωμάκια σε σαλάτα/σούπα/κυρίως πιάτα.





3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία όλα τα πέστο που αναφέρεις. Με κόλιαντρο το έχω κάνει από τον Οκτώβριο και ακόμη δεν το έβαλα στο blog. Τελευταία έκανα ένα με σπανάκι και καρύδια, ήταν καταπληκτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακούγεται πολύ νόστιμο με σπανάκι. Ωμό, έτσι;
    Και πού το συνδίασες, Ήβη μου;

    Αυτό με το κόλιανδρο είναι τέλειο για ντιπ ασιάτικο! Πλυν το τυρί, προσθέτεις λίγο λεμόνι και τσίλι ή σόγια σος, πολύ ωραίο!
    :)))))))))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγνώμη που δεν σου απάντησα πιο νωρίς. Το βάζο σε μακαρονάδες. Νομίζω στο blog το έβαλα σε μια μακαρονάδα με αντζούγες.
    http://ivys-household-recipes-advice.blogspot.com/2008/02/blog-post_20.html
    σου βρήκα και τη συνταγή
    http://ivys-household-recipes-advice.blogspot.com/2008/02/blog-post_9978.html

    Ήθελα να σε ρωτήσω. Από Κύπρο γράφεις ή μένεις Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή